Litvanya Barosu Sakarya'daydı FİSKOS

Litvanya Barosu Sakarya'daydı

Litvanya Barosu Sakarya'daydı

Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı’ndan Baro Başkanı Burak’a ziyaret

Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Sakarya Üniversitesi’ne Erasmus+ kapsamında ziyarete gelen ve aynı zamanda öğretim görevlisi olarak görev yapan Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı Arunas Zukauskas ve Litvanya Marijampole Hukuk Mahkemesi Hakimesi Ruta Neveckiene ile Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yasan tarafından ziyaret edildi.

Mezunlar avukat olabilmek için sınava giriyor

Baro Başkanı Burak’ın makamında gerçekleştirilen ziyarette, Burak’a bilgiler veren Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı Arunas Zukauskas, Litvanya’da Hukuk Fakültesi mezunlarının avukat olabilmek için sınava girdiğini belirtti. Başsavcı Zukauskas, “Ülkemizde Hukuk Fakültesi mezunları; hâkim, savcı, avukat ve noter olabilmek için ayrı ayrı sınavlara giriyorlar. Bizlerin çalışmaları ise tüm mesleklerin aynı anda aynı sınava girmesi yönünde, noterlerin sınavı diğer mesleklere göre daha zor oluyor” dedi.

5 yıllık mesleki tecrübe şartı

Hâkim ve savcı olmak için 5 yıllık mesleki tecrübe şartının arandığını, mesleğinde 5 yılı doldurmuş hâkim ve savcıların da üniversitelerde hukuk dersleri verebildiğini aktaran Başsavcı Zukauskas, “Litvanya’da hâkim ve savcı yardımcılığı müesseseleri bulunmaktadır. 5 yıllık yardımcılık pozisyonundan sonra ise hâkim ve savcı olarak atama gerçekleşebilmektedir. Ayrıca tüm meslek grupları eşit sayılarak, istediğiniz gibi meslekler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Emniyet Müdürü olabilmek için de Hukuk Fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. 3 tane de Devlet Üniversitesinde tam zamanlı hukuk eğitimi verilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Suç oranı düşük

Litvanya’nın suç oranı en düşük Avrupa Birliği ülkelerinden birisi olduğunu da kaydeden Başsavcı Zukauskas, “Marijampole bölgesinde 1 yılda yaklaşık 400 ceza dosyası oluyor ve 16 savcı bakıyor. Hukuk Mahkemelerinde ise 800’e yakın dosya oluyor. Ülkemizde yaklaşık 600 hâkim, 700 savcı ve 1000’e yakın da avukat bulunuyor. Ayrıca Savcılarımız, Adliye içerisinde değil, savcılara ait özel ayrı bir binada görevlerini yürütüyorlar” dedi.

Geleceğe güvenle bakabilmek adına şart

Nazik ziyaretlerinden ötürü misafirlerine teşekkür eden Baro Başkanı Burak, “Biz de Sakarya Barosu olarak, yargının tüm unsurlarının beraber, aynı anda aynı sınavdan geçmesini istiyoruz. Hukuk Fakültesi mezunlarının, hâkim, savcı, avukat ve noter olabilmesi için aynı anda sınava girmesi, geleceğe güvenle bakabilmek adına şart” diye konuştu.

Yargı Reformu, mesleğin geleceği açısından çok önemli

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nden bahseden Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, “Adalet Bakanlığımız, mesleğimiz adına oldukça faydalı olan yeni bir belge açıkladı. Bizim de Sakarya Barosu olarak Adalet Bakanlığı’na sunduğumuz 17 maddenin neredeyse tamamı bu belgede yer aldı. Meslektaş adaylarımız için hayata geçirilecek yeterlilik sınavı, mesleğimizin geleceği açısından oldukça önem arz etmektedir. Çünkü ülkemizde yaklaşık kayıtlı 130 bin avukat bulunmaktadır. Bu rakam oldukça fazla bir rakam, 10 yıl öncesine gittiğimizde şu an ki sayının asgari 5 katı aşağıdaydı” dedi.

Eğitimdeki kalite ve etkinlik artacak

Başkan Burak, “Önemli bir nokta olan ve Yargı Reformu Belgesi’nde de açılanan, Hukuk Fakültesi sayılarının düşürülerek, tercih puanlarının arttırılması, eğitimdeki kaliteyi ve etkinliği arttıracaktır, yani en iyiler Hukuk Fakültesi’ne girecekler. Kısacası Yargı Reformu Strateji Belgesi, mesleğimizin önemli eksikliklerini giderecek, yıllardır beklediği ihtiyacı, yeniliği ve güveni ortaya koyacak” ifadelerini kullandı.

Baroya kayıtlı 770 avukat bulunuyor

Başsavcı Zukauskas’ın sorusu üzerine Başkan Burak, “Baromuza kayıtlı 770 meslektaşımız bulunmaktadır. Şehrimizde 90 civarında hâkim, 35 civarı savcımız var. Savcılarımıza yıllık ortalama 40 bine yakın soruşturma dosyası gelmektedir. Adliyemizde ise 6 ağır ceza bulunmakta, ağır cezalardaki dava sayısı ise yıllık ortalama 4500- 4800 civarındadır. Asliye cezalardaki dosya sayısı ise yıllık 6000 civarındadır” dedi.

Ziyaretin sonunda Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, günün anısına misafirlerine Baroya ait ‘Adalet Saati’ takdim etti.