7 bin 768 kişi işe yerleşti GÜNCEL

7 bin 768 kişi işe yerleşti

Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu yılın ilk 3 aylık dönemini değerlendirmek için toplandı.

Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural yönetiminde gerçekleşen toplantıda, 2022 yılının ilk 3 aylık dönemine ilişkin istihdam ve mesleki eğitim çalışmaları değerIendirildi. Ayrıca, düzenlenen toplantıda kurul üyelerine İŞKUR internet portalındaki yeni uygulamaları hakkında bilgi verildi.

Sakarya Vali Yardımcısı Selda Durak yaptığı konuşmasında, "ilimizdeki eğitim sisteminde mesleki eğitimin ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Özellikle organize sanayi bölge sayısı ile sanayi istihdamındaki artış mesleki eğitime yönelimi de artırmış bulunmaktadır. Bunun yanında, mesleki ve teknik eğitimin bir başka avantajı da girişimci sayımızın artmasına da vesile olmasıdır. İşverenlerimizin SGK' ya bildirmiş olduğu çalıştırdıkları işçilerin meslek durumlarına ilişkin beyanlarına göre de Türk Meslekler Sözlüğündeki beden işçisi olarak çalışanların toplam sigortalılara oranı yüzde 7’si civarındadır. Kalan yüzde 93 meslekli olarak bildirilmiş durumdadır” dedi.

Dural, “Ayrıca, IŞKUR'a kayıtlı işsizler arasında da mesleksiz olarak iş arayanların sayısında azalma görülmektedir. Dolayısıyla, basit ve beceri düzeyindeki işler dahi bir meslek ve sertifika gerektirmektedir. Bu nedenle, meslekli ve nitelikli İşgücü, istihdam edilebilirliği artırmaktadır” dedi.

Sakarya İŞKUR İI Müdürü Tekin Kaya’da, 2022 yılı ilk 3 ayında işverenlerden alınan açık iş sayısının 10 bin 859 ve yapılan işe yerleştirmenin 7 bin 768 olduğunu belirtti. Yine bu dönemde, İŞKUR' un düzenlediği kurs ve programlardan 2 bin 29 kişinin faydalanarak iş ve meslek sahibi olduğunu ifade eden Müdür Kaya, İşgücü Yetiştirme Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlar için toplam 20 milyon 924 bin 237 TL ödenek kullanıldığını bildirdi.

Sakarya Sosyal Güvenlik İI Müdürü Erhan Çavuş’ta, “SGK' ya tabi sigortalı çalışan sayımızdaki artışın devam ediyor. Şubat-2022 ayı itibariyle ilk kez 251 bin 958 kişi olarak gerçekleşti. Salgın şartlarında ve yanı başımızda meydana gelen savaşa rağmen ilimizdeki sigortalı çalışan sayısındaki artışın sevindiricidir. Ayrıca organize sanayi bölgelerindeki büyümeye paralel olarak, ilimizdeki istihdam çeşitliliği de dikkate alındığında söz konusu artışın önümüzdeki aylarda da devam edecek. Bunun yanında, sigorta prim teşviklerinin devam ediyor. Teşviklerin işgücü maliyetlerinin azaltılmasında avantaj sağlıyor” dedi.

Düzenlenen toplantı, İŞKUR ve İI Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yürütülmekte olan mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmalarının görüşülmesinin ardımdan kurul üyelerinin görüş ve önerileri alındı.