Bir Sözcüğün Hikâyesi anlatıldı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelini oluşturan kültürel miras bilinci ve dil duyarlılığı, Adapazarı Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Bir Sözcüğün Hikâyesi” etkinliğiyle hayat buldu. Etkinlikte “ana” sözcüğünün çeşitli alanlardaki anlam ve yansımaları etkileyici bir şekilde sergilendi.

Bilişim alanında “anakart”, dokumacılık alanında “ana motifler”, yiyecek kültürümüzde “ana yemekler” ve okul öncesi alanında ise duygusal anlatımıyla “Annemin Çantası” hikâyesi izleyicilerle buluştu. Ayrıca kültürümüze yön veren “ana unsurlar” teması altında hazırlanan görseller ve sunumlarla dilimizin derinliği ve çok yönlülüğü gözler önüne serildi.
Şehit Lokman Eker Ortaokulu’nun okul bahçesi, Türkçenin gücünü ve güzelliğini yansıtan bir kültür şölenine dönüştü. “Dil Bahçem” adı verilen etkinlikte bahçe duvarları; şair ve yazarlarımızın sözleriyle süslendi, “dil ağacı” tasarımı ile sözcüklerin kökleri ve anlamları canlandırıldı.
Graffiti tarzında yazılmış deyimler, atasözleri, karıştırılan kelimeler, doğru-yanlış örnekleri ve mani atışmaları gibi içeriklerle öğrenciler eğlenerek öğrendi. Motiflerle zenginleştirilmiş görseller ve şenlik havasındaki düzenlemeler, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öğrencide estetik, kültürel farkındalık ve dil bilinci oluşturma hedefiyle birebir örtüştü.
Sait Faik Abasıyanık Ortaokulu ise dilimizin tarihî yolculuğuna dikkat çeken “Çark-ı Dil” etkinliği ile büyük beğeni topladı. Öğrencilerin koro halinde seslendirdiği Uygurca türküler, etkinliğe damga vurdu. Göktürk alfabesi, Orhun Yazıtları, kurganlar, okçular, halı-kilim motifleri ve geleneksel çadır örnekleriyle donatılan alan, katılımcılara adeta tarihî bir zaman yolculuğu sundu. Etkinlik, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öngördüğü şekilde öğrencilerin millî kimliğini tanımasına ve kültürel aidiyet geliştirmesine önemli katkı sağladı.
İlçe Millî Eğitim Müdürü Engin Kahraman, şu ifadeleri kullandı: “Dil, bir milletin hafızasıdır. Üç okulumuzda da ayrı zamanlarda dilimizin zenginliğine, kültürümüzün derinliğine ve öğrencilerimizin yaratıcı potansiyeline tanıklık ettik. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öngördüğü kültür temelli eğitimi sahada görmekten büyük gurur duyuyorum. Bu değerli çalışmalarda emeği geçen tüm öğretmenlerimizi, yöneticilerimizi ve öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Onlarla gurur duyuyoruz.”














