İş dünyası çözüm arıyor EKONOMİ

İş dünyası çözüm arıyor

İş dünyası çözüm arıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek komitelerinin birbiri ile ilişkisini geliştirmek, sorunlarını öğrenmek ve çözüm bulmak adına yılda iki defa düzenlenen müşterek meslek komiteleri toplantısının ikincisi yapıldı.

Gerçekleştirilen toplantı Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş yönetiminde gerçekleştirildi. Komitelerin sektörel ve uygulamadaki sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirildiği müşterek meslek komiteleri toplantısı katılım ve işbirliği açısından oldukça verimli geçti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, “SATSO olarak hem ilimizin hem de üyelerimizin yararına olan tüm faaliyetlerde bulunmaya, çözüm odaklı çalışmaya devam ediyoruz. Her türlü fikre projeye hazırız, yeter ki sizlerden talep gelsin. Bunun için her ay yapılan meslek komitesi toplantılarına önem veriyoruz. Sektörlerimizdeki sorunları dile getirerek ortakakılla sorunların çözüme ulaşacağına inanıyoruz. Meslek komitelerimiz, her ay toplanmakta, faaliyet konularıyla ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmektedir.  Düzenli olarak yapılan bu toplantılarda görüşülen sorunlar ve talepler yönetim kurulumuza iletilmekte, bizler de yönetim kurulu olarak, ilgili kurum  ve kuruluşlarla  yazışmalar  yapılarak çözüme ulaştırılması noktasında, girişimlerde bulunmaktayız. Meslek komitelerimiz, oda - üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Bu sebeple meslek komitelerimiz bizler için çok değerli ve kıymetlidir” dedi.

Kuriş, “Bizler odayı temsil eden yöneticiler olarak değerli meslek komitelerimiz ile işbirliği ve fikir birliği içerisinde hareket ediyoruz. Birlik ve beraberlik ruhuyla kent ekonomisinin etkin biçimde geliştirilmesi, istihdamın ve ihracatın artırılması, sakarya ticaret ve sanayi odası üyelerine ve ilimize daha kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu tek başımıza yapacağımız bir şey değil, bu hedeflerimize odamız işleyişine son derece önemli katkılarda bulunan meslek komitelerimiz ve istişare içerisinde olduğumuz kurumlarımız ile mümkün.  Bu kürsüler sizin sektörünüzün sesi, meslektaşlarınızın sorunlarının çözümü ve şehrin geleceğidir. Komitelerimizin mesleki ya da şehrimizin sosyo ekonomik sorunlarına karşı olan duyarlılığı, etkin ve örnek çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Sakarya markasına değer katmak için, meslek komitelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.” dedi.

Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, komitelerin birbiri ile işbirliği içerisinde çalışmalarına önem verdiklerinin belirterek komite toplantılarına ve üyelerle birebir iletişim konusunda herkesin gereken hassasiyeti göstermelerini vurguladı.  

Altuğ, “Komite toplantılarına katılım ve devamlılık çok önemli, komite üyelerinden toplantılara katılmalarını beklediğimizi, komite üyelerinin 6 toplantıdan 4’üne gelmediğinde komite, meclis ve yönetim kurulundan düştüğünü hatırlatmak isteriz. Her komite kendi sektörü için yeni projeler geliştirmeye, sektörünü daha da ileriye götürmeye özen gösteriyor. Komiteler olarak üyelerinizi ziyaret etmeyi ihmal etmemenizi ve iletişimin, işbirliğinin kesilmemesini talep ediyoruz. Faaliyet takip sisteminde alınan kararlarınızın takibinin yapılmasını, kararlar konusunda yönetim kurulu olarak eleştiriye açık olduğumuzu, yapılmayan bir faaliyet varsa dile getirmenizi istiyoruz. Komitelerimizi önemsiyoruz, çalışmalarını destekliyoruz.  Yapacağınız çalışmalar ile sektörünüz gelişir, ekonomi gelişir ve şehir gelişir. Çalışmalarınıza daha da önem vermenizi bekliyoruz” dedi.

Altuğ, “Biz, Sakarya’nın sorunlarını bizim kadar işleyen ve çözüm odaklı çalışan bir kurumuz ve sizler de bu yapının önemli bir parçasısınız. Özellikle komite toplantılarında alınan kararlar ve yapılan çalışmalar neticesinde yönetim kurulumuz girişimlerde bulunmaktadır. Yaptığınız faaliyet talepleri de, aynı şekilde değerlendirilerek yıl boyunca çalışma takvimlerimizde yer alıyor ve gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

SATSO bünyesinde faaliyet gösteren 34 komiteden üyeler, sektörel sorunları ve şehir gündemi ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.  18.Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, ek hizmet binalarına komite olarak çalışma yaptıklarını belirterek “Yaptığımız ek hizmet binaları ile ilgili cephe çalışmalarında komitemizin görüşlerini aldıkları ve projemizi sundukları için yönetim kurulumuza teşekkür ediyoruz” dedi. Ergül ayrıca TOBB aracılığıyla ilgili kurumlara yazılan yazılara istinaden gelen cevapların komitelerce yeterli bulunmadığını da sözlerine ekleyerek gelen cevapların olumlu ya da olumsuz nedenleri ile birlikte verilmesinin komitelerin çalışma şevkini artırması açısından önemli olduğuna değindi.

4.Meslek Komitesi Üyesi Abdurrahman Çakar, “Mısır ilimizin çok önemli bir ürünü ve verimlilik oldukça iyi fakat bazı tarım alanlarımız yağmur sonrası su altında kalıyor, en başta da Gökçeören bölgesi. Bu konu takip edilmeli. Araziler ve çiftçimizin hasadı korunmalı. Mısır hasadı başladı, Sakarya mısırı nemli ve rutubetli olmaktadır. Yaklaşık 30 bin tonluk lisanslı depo çalışması yapıldı ve bu çalışma il için çok önemli ki daha da geliştirilmesi gerekiyor. Mısır fiyatının ve ürünün kalitesinin düşmemesi için ilimizdeki kurutma tesislerinin kapasitesi artırılmalı” dedi.

Çakar, “Son zamanlarda Biokütleden enerji üretimi için harekete geçildi. Gübre hem büyük bir sorun ama aynı zamanda çok önemli bir kaynaktır. Bu konu için ilimizde de harekete geçilmeli, çalışmalar yapılmalı ve teşvik edilmeli. İklim değişiyor bunun sebebi doğayı korumamak, hava, su, toprağı hunharca kullanmaktır. Hepimizin üstüne düşen bir görev var. Bu görevleri yerine getirmezsek ilimizde sel gibi birçok felakete, erozyona davetiye çıkaracağız. Su kaynaklarımızı verimli kullanmalıyız”  ifadelerini kullandı.

15.Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman da, engelli sağlık raporu sorununa değinerek  “İlimizde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli iki psikiyatrist var. İki görevli bir milyonluk şehrimize ne yazık ki çok yetersiz. Bunlar gerçekten özel eğitim alması gereken çocuklar.  Çevre illerimize rapor almaları için taşımak istiyoruz ama maalesef yeterli olmuyor. Devletten rapor alınmadıkça eğitim masrafları karşılanamıyor. Sakarya’da çocuk psikiyatristlerin sayısının artması gerekiyor. Eğer bu mümkün değilse o zaman bu çocukları bizler SATSO olarak taşıma yaparak çocuklarımızı rapor alacak hale getirmeliyiz, onları rapor alacakları hastaneye ulaştırmalıyız. Bu konuyu çözelim istiyoruz” dedi.

Acunman ayrıca, medikal firmalar ve eczanelerin kullandığı ÜTS ve İTS olarak bilinen takip sistemlerinin çok verimli olduğunu ancak bu konuda eğitim alınması gerektiğini vurguladı.

29.Meslek Komitesi Başkanı Ebru Kırtaş ise engelli sağlık raporu konusunda görüşlerini dile getirerek “Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde engelli sağlık raporu verilmesi durdu. Bireysel görüşmelerde yol kat ediliyor ancak yine de bir ilerleme yok.  Yönetmelik nedeni ile çözüm bulunamıyor ne yazık ki.” dedi.

7.Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin de “Özellikle Odamız 18. Meslek Komitesi üyelerinden bir ricamız var 7. komite olarak. Proje çizimlerin lütfen kombilerin kapalı yerlere konulmasını talep ediyoruz. Topografik ve harita ölçümü ile ilgili doğalgaz firmalarının problemi var. Ücretler çok dengesiz ve bu işi yapan firma yok. İnşaat sektöründen doğalgaz firmalarına bu konuda yardım edilmesini rica ediyoruz. 2020 yılı itibari ile Kombilerin açılımını AGDAŞ yetkili firmalar tarafından yapılacak, AGDAŞ montaj yapmadıkça açılamayacak” dedi.

10.Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay, “Teknolojik gelişmeler sayesinde elektrik akımına kapılarak olan ölüm veya yangınların artık bitmesi gerekirken bunlar günümüzde de devam ediyor. Bunun nedenleri cihazların kullanma zorunluluğun 2006 öncesi binalarda olmaması, yeni yapılan binalarda tesisatlarının alarm vermesi durumunda devre dışı bırakılmasıdır. Yapılması gereken şey kaçak akım sigortalarını iptal etmek değil arızayı çözmektir” dedi.

16.Meslek Komitesi Başkanı İ. Engin Adıyaman,“Sigortacılık sektöründe iptal iade komisyonlarının meslek mensuplarını mağdur ettiğini dile getirerek “İptal iade komisyonları sorunlarının sürekli yazı yazılmasına rağmen hala çözülememesi önemli bir sorundur. Acentelerin şubeleri ile ilgili fiziki şartların yeterliliği konusunda denetimler istenilen seviyede değil. Bu konuda çalışma yapılmasını talep ediyoruz”

13.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hayrettin Kovacıoğlu, “Piyasadan ötürü herkesin çok ciddi sıkıntıları var. İnşaattan gelen sürekli ekstra mevzuatlar ve belediyelerin farklı imar uygulamaları sektörü ilerleyemez hale getiriyor. Zaten ekonomiden dolayı kimse inşaat yapmak istemiyor bir de üstüne bu durum sektörümüz için iyice içinden çıkılmaz bir hal oluşturuyor. Bu durum bizim ticaretimizi engelliyor. Kanun ilerlemiyor. Durumun iyiye gittiğini düşünmüyoruz” dedi.

2.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Genç ise “Gerekenleri yerine getiriyoruz ama yine de istihdam sorunları yaşanıyor. Bundan 14-15 yıl önce ruhsatlı 70-80 taş ocağı vardı şuan ise ruhsatlı taş ocağı 5-6 tane kaldı ki durum bu kadar ciddi” dedi. Genç ayrıca, mermercilik sektöründeki atıkların bertarafı konusunda sıkıntılar yaşandığını ve bu konuda çalışma yapılmasını talep etti.

21. Meslek Komitesi Üyesi Ömer Bayrak, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi haksız rekabet. Sanayi siteleri içerisindeki tamirci grupları vergi mükellefi olmadan yedek parça, yağ, elektrik malzemeleri satıyorlar. Bu konuda bir çalışma yapılırsa komite olarak çok memnun olacağız” dedi.

11.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Serbes, “Gerçekleştirdiğimiz Çalıştay sayesinde başarılı bir dönem geçirdik ve haksız rekabet, mesleğe ve kişilere saygısızlık konularını aştık. Artık rahatlıkla toplanıp fikirlerimizi de dile getirebiliyoruz. Diğer meslek gruplarından da bunu bekliyoruz. Bizler meslek grubu olarak çok dar bir çevrede ticaret yapıyoruz. Komite olarak ramazan ayında yaptığımız yardımları okul sürecinde de devam ettirdik insanlara 100 -200 TL’lik fişler verilmesi bile onları çok mutlu ediyor. 11. Meslek Komitesi olarak sorunlarımızın başında yazışmalarımızda yetersiz cevaplar alıyor olmamızdır bu da çalışma hevesimizi bir nebze düşürüyor” dedi.

Serbes, “Adalet mekanizması ne yazık ki eksik, mahkemelerimiz yetersiz. Taklit edilen ürünlerimiz var, düğünlere gidiyor önümüze geliyor ve bizler bile kuyumcu olarak bunu ayırmakta güçlük çekiyoruz. Sahte ürünler ve buna göz yumanlar çoğaldı. Aylarca uğraştık, sayın savcımızın kalemine gittik fakat kendi sorunlarından bize cevap dahi vermedi. Adalet bu konuyu ciddiye almıyor. Bu konu ciddiye alınmalı. Çünkü sektörümüzde işlerimiz aksıyor” dedi.

28.Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta, “Dünyada ezberler bozuldu, yeni düzene girildi. Mevcut durumdan kurtulmanın yolu üretmek ve dışarı satabilmektir. Olumsuzluklar yaşıyoruz evet ama her olumsuzluk içinde bir fırsat vardır. Odamızdan olumsuzluğu değiştirecek, motivasyon artırıcı eğitimler düzenlenmesini bekliyoruz” dedi.

32.Meslek Komitesi Başkanı Çetin Kahya, “Ümit Erdal Teknik Anadolu Lisesinde plastik bölümümüzü açtık. Bununla alakalı plastik firmalarını da ziyaret ediyoruz. Sakarya’da plastik kauçuk firmaları çok fazla ve bu istihdam projelerine yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bilinçli ve nitelikli iş gücü oluşturmaya, sağlam bireyler yetiştirmeye çalışacağız. Fabrikalarımıza öğrenim için öğrenci sağlayacağız. Umuyoruz ki seneye tam dolu bir şekilde plastik bölümümüz açılarak kaliteli işler yapacağız” dedi.

17.Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş, “İSKİ Sakarya Nehri’nin kıyısında büyük depolama sistemi kurdu. Bu nehrin potansiyelini Büyükşehir Belediyemiz de kullanmalıdır. Karasu’da ölüm yolu olarak da adlandırılan liman kavşağının daha da feci felaketleri yol açmaması için bitmesi gerekiyor. Şehrimizin trafik sorunu artıyor ve yeni yollar yapılarak bu trafik sorunu çözülmelidir. Bekirpaşa mahallesinde yaklaşık 60 sanayicimiz var ve buraya bir ad verilmesi gerekmektedir. Karasu Organize Sanayi Bölgesinde 5-6 fabrikalık alan var. Ancak orada 2 adet fabrika var, yeni yatırımcıların gelmesi gerekmektedir” ifadelerin kullandı.

19.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Halit Evin, “ S plakalı araçlar il dışına çıktığında ceza yemek zorunda kalıyor ve sigortaları il dışını kapsamıyor.  Geçmiş yıllarımızda ücreti dahilinde başvuranlara imzalanıp plaka verildi. Son zamanlarda servis araçlarında ‘Öğrenci Paketi’ modeli çıktı. Bazı firmalar çeşitli donanıma sahip olan bu araçlar haricinde hiçbir servis aracını faaliyete almıyorlar. İnsanlar büyük paralar verdikleri araçlarını satıp daha büyük borçların altına girerek bu paket isimli araçları almak zorunda bırakılıyor” dedi.

33.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Mecliste tüm sorunlar komiteye bildiriliyor. Küçük sanayicilerinde büyük sanayiciler kadar üretim alanlarına ihtiyaçları var. Bölgede doğalgaz ve özellikle elektrik ile ilgili problemler var. Doğalgaz ve çevre temizliği ile ilgili sanayilerde ciddi sıkıntılarımız var. Sanayi sitelerimizde dönüşüm çalışmalarını destekliyor ve bekliyoruz.” dedi.

31.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Meslek komitelerini ve SATSO’yu bir okul olarak görürsek katılım ve çalışmalarımız daha fazla kişiye ulaşır. Gücümüzü sayıdan değil nitelikli hizmetlerden aldığımızı bilerek her zaman SATSO’yu en etkili ticaret odalarından biri haline getirmeye devam edeceğiz” dedi.

9.Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, “Büyükşehir Belediyemiz tabela vergileri ve alacakları ile ilgili banka hesaplarına bloke koyması söz konusu. Bununla ilgili başkanımızla görüştük ancak bu sıkıntı halen daha devam etmektedir. Ekonomik sıkıntının fazla olduğu bu süreçte üyelerimizin mağdur edilmeden bu sorunun çözümü için komitemiz adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz devam ediyor.” dedi.

34.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hüseyin Yavuzyiğit, “İnşaat sektöründe ciddi bir duraklama var. Banka kredilerinin faizlerinin yükselişi, kredilerin verilmeyişi inşaat sektörünü zor duruma düşürüyor. Verilen iskanların kısım kısım değil tam site halinde verilmesi sıkıntı yaratıyor.  Günümüzde devlet ihaleleri merkezden yapılıyor. Bunlar yerelde yapılırsa daha faydalı olacaktır. Neden Sakaryalı firmalarımız bu ihaleleri gerçekleştirmesin. Bunun da çözümünü bekliyoruz” dedi.

14.Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı M.Tuncer Acan, “Daha iyi bir Sakarya daha iyi bir dünya hayali kurmayan insanların görev aldığını ve görev aldıktan sonra da işleri savsakladıklarını görüyoruz. Bizler üzerimize aldığımız görevlerin hakkını vermeliyiz. Sakarya için hizmet eden bu odanın bir üyesi ve parçası olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

5.Meslek Komitesi Başkanı Hasan Alptekin, ”Vizyonumuz üyelerimiz ile birlikte istişare ederek, ortak akılla şehrimiz adına güzel şeyler yapmak, ticareti kaliteli yapmak. Amacımız, en az sanayi kadar etkin olan sektörümüzü daha kaliteli bir seviyeye çıkarmak, dostluk ve öncelikle birbirinin işini kolaylaştıran birlik beraberliği vurgulayan bir komite olmaktır” ifadelerini kullandı.

1.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Sakarya’nın yarısı tarım yarısı sanayi ama değeri bilinmiyor. Otomotiv, sanayi gibi sektörler kimi zaman krize giriyor fakat tarımda öyle bir durum yok. Tarım arazileri amaç dışı, inşaatlarda ve büyük otoyollarda kullanılarak heba ediliyor. Şuan hasat dönemi ve ciddi bir fiyat listesi var. Lisans depoculuk ile ilgili bir harekete geçtik, bunun için 35 bin tonluk lisans aldık ama Sakarya’ya en az 200 bin ton gerekiyor. Bununla ilgili çiftçilerimizi ve ziraat odasını bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.