Uygulamalı yayıncılık deneyimi KÜLTÜR-SANAT

Uygulamalı yayıncılık deneyimi

Uygulamalı yayıncılık deneyimi

SUBÜ Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik Programı öğrencileri, Program Yapımcılığı dersi kapsamında derslerini üniversite stüdyolarında uygulamalı olarak yürütüyor.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Programı öğrencileri, uygulamalı eğitim kapsamında derslerini SUBÜ stüdyolarında gerçekleştiriyor. Program Yapımcılığı dersi çerçevesinde yürütülen çalışmalar, Öğretim Görevlisi Ersin Berk tarafından koordine ediliyor. Dönem finali sürecinde öğrencilerin, SUBÜ Stüdyoları’nın teknik imkânlarını kullanarak televizyon ve sosyal medya formatlarında örnek program çekimleri gerçekleştirmesi planlanıyor. Bu doğrultuda öğrenciler; yarışma programı, mizah ve talk show gibi farklı yayın formatlarını belirleyerek söz konusu türlere yönelik içerikleri uygulamalı olarak hazırlayacak.

Ekip temelli üretim anlayışıyla yürütülecek olan çalışmalarda öğrenciler; sunucu, oyuncu, yönetmen, green box sorumlusu, kurgucu ve senarist gibi farklı görevleri üstleniyor. Böylece öğrenciler, bir programın yalnızca ekran önü değil, kamera arkası yapım süreçlerini de deneyimleme imkânı buluyor. Çekim sürecine ek olarak öğrenciler, üretim aşamalarını sosyal medya odaklı içerikler şeklinde belgeleyerek reels formatında kayıt altına alacak. Çalışmalarda ayrıca içerik geliştirme, planlama ve kurgu süreçlerinde yapay zekâ destekli araçlardan yararlanılması hedefleniyor. Uygulamalı eğitimin önemine dikkat çeken Öğretim Görevlisi Ersin Berk, “Bu tür projeler sayesinde öğrencilerimiz, henüz mezun olmadan üretim süreçlerine dâhil oluyor. Ekip çalışması içerisinde farklı sorumluluklar üstlenerek hem içerik üretimini hem de teknik süreçleri öğreniyorlar. Hazırladıkları programları ve üretim aşamalarını portfolyolarına ekleyerek mezuniyet sonrasında sosyal medya yönetimi, program içeriği üretimi ve uygulama alanlarında sektöre daha donanımlı şekilde adım atma imkânı elde ediyorlar” ifadelerini kullandı.